Administrarea unei platforme de rezervări de călătorii: simplu intermediar sau agenție de turism?
Ai sau dezvolți o platformă online de servicii de călătorie ce pot fi rezervate de turiști și ți-ai pus cel puțin o dată …
Cenzorii reprezintă o componentă importantă pentru asigurarea transparenței și conformității cu prevederile legale în cadrul societăților. Aceștia joacă un rol esențial în monitorizarea și controlul activității financiare a unei societăți.
Deși cenzorii sunt un organ cu atribuții de control și verificare specific și societăților pe acțiuni, în acest articol ne vom focusa pe numirea și activitatea cenzorilor în cadrul societăților cu răspundere limitată (SRL-uri).
Sunt persoane fizice sau juridice, desemnate de adunarea generală a asociaților / asociatul unic, în vederea supravegherii activităților financiare ale unei societăți cu răspundere limitată.
Potrivit Legii 31/1990, regula este că o societate cu răspundere limitată trebuie să numească cenzori atunci când numărul asociaților trece de 15 – cu alte cuvinte, odată cu apariția celui de-al 16-lea asociat.
Totuși, cenzorii pot fi numiți și când numărul asociaților este mai mic de 16 – dar în acest caz, nu este o obligație.
Cenzorii sunt numiți de adunarea generală a asociaților, prin hotărâre sau, după caz, de asociatul unic, prin decizie, pentru un mandat de 3 ani și pot fi realeși.
Chiar dacă cenzorii sunt numiți la un moment ulterior înființării societății, ar trebui totuși menționați și în actul constitutiv al societății – așadar, odată cu numirea lor, se va modifica actul constitutiv în sensul introducerii datelor de identificare a cenzorilor, precum și a atribuțiilor acestora.
Pot fi numiți unul sau mai mult cenzori, dar numărul acestora trebuie să fie întotdeauna impar; De asemenea, trebuie numit și un supleant.
Cenzorii pot fi numiți dintre asociați, dar pot fi numite și alte persoane care nu sunt asociați.
Legislația prevede câteva incompatibilități – de exemplu, nu pot fi cenzori:
Pe scurt, cenzorii se ocupă cu verificarea activității și gestiunii societății și controlul contabil - ei realizează un control suplimentar asupra activității societății. Mai precis, cenzorii:
Orice schimbare a cenzorilor trebuie să fie înregistrată în Registrul Comerțului – cu alte cuvinte, se vor înregistra numirea primilor cenzori și orice schimbări ulterioare.
Te putem asista în tot procesul de numire a cenzorilor, de la redactarea documentelor necesare până la îndeplinirea formalităților de înregistrare.
Ai sau dezvolți o platformă online de servicii de călătorie ce pot fi rezervate de turiști și ți-ai pus cel puțin o dată …
Dezvoltarea unui produs software este un proces complex ce implică mult mai mult decât codare și design. Este important …