Administrarea unei platforme de rezervări de călătorii: simplu intermediar sau agenție de turism?
Ai sau dezvolți o platformă online de servicii de călătorie ce pot fi rezervate de turiști și ți-ai pus cel puțin o dată …
Într-o eră a digitalizării continue, utilizarea semnăturii electronice a devenit din ce în ce mai comună. Semnăturile electronice oferă o soluție digitală la îndemână, rapidă și, totodată, validă din punct de vedere legal, schimbând modul în care funcționa până acum semnarea clasică, cu semnătură olografă.
În acest articol, ne propunem să analizăm care sunt tipurile de semnături electronice și utilizarea lor în practică.
În prezent, semnăturile electronice sunt reglementate astfel:
Potrivit eIDAS, prin semnătură electronică înțelegem date în format electronic, atașate la sau asociate logic cu alte date în format electronic și care sunt utilizate de semnatar pentru a semna.
Este o definiție tehnică, dar la fel ca și semnătura olografă (scrisă), semnătura electronică indică intenția semnatarului de a fi obligat să respecte termenii documentului semnat.
Conform eIDAS, există trei tipuri de semnătură electronică: simplă, avansată și calificată.
Este cel mai simplu tip de semnătură electronică prevăzut de eIDAS și presupune îndeplinirea celor mai puține cerințe, totodată oferind și cel mai scăzut nivel de securitate;
Având în vedere definiția semnăturii electronice de mai sus, pot constitui SES simpla scriere a numelui într-un e-mail sau o semnătura realizată pe o tabletă.
Este o semnătură electronică ce îndeplinește următoarele cerințe suplimentare:
Este o semnătură electronică avansată care:
Este singura semnătură electronică ce are aceeași valoare juridică precum semnătura olografă – „de mână”;
Pretatorii de servicii de încredere calificate care oferă QES trebuie să îndeplinească anumite criterii și să urmeze o anumită procedură legală înainte de a obține acest statut; Lista prestatorilor de încredere calificați din România este disponibilă aici.
Distincția dintre cele trei tipuri de semnături electronice de mai sus este importantă din cel puțin două perspective: forța probantă în instanță și îndeplinirea condițiilor de formă prevăzute de legislație pentru anumite documente.
Potrivit eIDAS, doar QES are efectul juridic echivalent unei semnături olografe (“de mână”), oferind astfel QES o valoare juridică mai mare decât SES și AES.
Astfel, și documentele semnate cu SES / AES vor putea fi utilizate ca probe în instanță, dar SES / AES nu vor avea aceeași forță probantă ca semnătura olografă și QES (și, cel mai probabil, se vor completa cu alte probe etc.). În acest sens, chiar eIDAS prevede faptul că unei semnături electronice nu i se poate refuza efectul juridic și posibilitatea de a fi acceptată ca probă în procedurile judiciare doar din motiv că aceasta este în format electronic sau că nu îndeplinește cerințele pentru QES.
În același timp, între documentele semnate cu AES și cele semnate cu SES diferența o reprezintă tot forța probantă, în sensul în care AES reprezintă un nivel de securitate mai mare decât SES, având în vedere că îndeplinește mai multe cerințe tehnice decât SES.
Potrivit regulii generale prevăzute de Art. 1178 din Codul Civil, contractul se încheie prin simplul acord de voință al părților, dacă legea nu impune o anumită formalitate pentru încheierea sa valabilă. Astfel spus, atunci când nu există o prevedere legală expresă în sens contrar, și un contract încheiat verbal este un contract valid.
Totuși, în anumite situații prevăzute de lege, contractul trebuie să îndeplinească forma scrisă, fie pentru validitatea sa (ad validitatem), fie pentru a putea fi probat (ad probationem). În aceste situații, contractul trebuie semnat cu QES, întrucât, numai QES îndeplinește această condiție de formă.
De asemenea, atunci când, potrivit legii, contractul trebuie încheiat în formă autentică (la notar), niciun tip de semnătură electronică nu va putea fi utilizat.
Poți folosi SES / AES pentru documentele / contractele pentru care legea nu cere o anumită formă. Iată căteva exemple:
De exemplu, dacă vrei să închei electronic următoarele contracte, vei avea nevoie de QES:
Dacă vrei să închei, de exemplu, următoarele documente, va trebui să mergi la notar:
Fie că vrei să știi dacă poți semna un document electronic sau ce tip de semnătură trebuie să folosești, fie că ai nevoie de un contract, lucrăm îndeaproape cu tine pentru a rezolva nevoia ta.
Ai sau dezvolți o platformă online de servicii de călătorie ce pot fi rezervate de turiști și ți-ai pus cel puțin o dată …
Dezvoltarea unui produs software este un proces complex ce implică mult mai mult decât codare și design. Este important …